Toppbild sommar 2017

Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Hedbergska fontänerna

Visa karta

Konstnär: Carl Johan Dyfverman
År: 1880, donation från Anders Magnus Hedberg

Två fontäner i Esplanadens mittaxel betonar Esplanadens rumsliga funktion i staden. Den norra fontänen, som ligger mot teatern, kröns av en skulptur som står i den övre skålen. Den framställer det under den här tiden populära motivet Leda och svanen, där guden Zeus förvandlar sig till en svan för att kunna lägra den sköna Leda. Den södra fontänen kröns av en stående drottning Kristina i klassisk dräkt och lagerkrans på huvudet. Med höger hand lyfter hon en stav och med vänster håller hon en pergamentrulle. I valven som pryder fundamentet finner man redskap symboliserande stadens olika näringar. Fontänerna blev Gävles första stora offentliga utsmyckning när staden nyplanerades efter den stora branden. Grosshandlare Hedberg som skänkte skulpturerna hade själv sin bostad vid Esplanaden.
Text: Märit Ehn ur boken Skulpturstaden Gävle – en vägledning (1996).

Show more

Om denna aktivitet

  • Faciliteter
    Husdjur tillåtna Kostnadsfritt
Hotell

Scandic CH

Avstånd: 351 meter
Välkommen till Scandic CH i centrala Gävle, endast två minuters promenad från järnvägsstationen.
Hotell

Clarion Hotel Winn

Avstånd: 186 meter
Clarion Hotel Winn i Gävle är ett centralt beläget förstaklassigt affärs-, konferens- och fritidshotell som präglas av musik, konst och design.
Hotell

Best Western Hotel City

Avstånd: 398 meter
Best Western Hotel City Gävle är ett charmigt och nyrenoverat hotell i bästa cityläge intill Gallerian Nian och Stortorget.