Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Valls Hage

Adress: Gävle Datum: Torsdag 8 dec 2016 - tisdag 1 jan 2019 Visa karta

Adress: Gävle

Valls Hage är ett 10 hektar stort arboretum, en skogsbotanisk park, som är unikt i Sverige och ofta besökt av skolklasser.

Anläggningsarbetet av Valls Hage började 1956 under ledning av framlidne länsjägmästaren Ragnar Bovallius. Syftet var att samla svenska träd och buskar för skoglig och botanisk undervisning men även till nytta för allmänheten.

I Valls hage finns cirka 200 trädarter, ett 40-tal buskarter och ett rosarium med rotäkta exemplar. Bland annat har en paraplygran och ett lönnträd med djup-flikiga blad, som är det sista kända levande exemplaret i Sverige, planterats. I sluttningen mot ån har större områden lämnats orörda som reservat för fågellivet.

I Valls hage fanns redan från början en naturlig spridning av skogens växter, cirka 300 arter som i någon mån kompletterats. Växterna är registrerade och fotodokumenterade och är i parken försedda med skyltar.

Planteringen av de olika arterna har skett i luckor, upptagna i det ursprungliga beståndet. Stiftelsen Silvanum skötte Valls Hage fram till 2003 då Gävle kommun tog över den. Omfattande röjningsinsatser gjordes i samband med övertagandet. Detta arbete pågår fortfarande och området är idag ljusare och mer besöksvänlig än på många år.

Parken är öppen alla dagar och har goda parkeringsmöjligheter.

Show more

Tillfällen

Datum    
23 Feb
Fredag 23 feb 2018
24 Feb
Lördag 24 feb 2018
25 Feb
Söndag 25 feb 2018
26 Feb
Måndag 26 feb 2018

Om denna aktivitet

Hotell

Scandic Gävle Väst

Avstånd: 1,5 km
Välkommen till Scandic Gävle Väst Scandic Gävle Väst, det familjevänliga hotellet, ligger nära naturen och endast 10 minuter från Gävles stadskärna.
Hotell

Scandic CH

Avstånd: 2,1 km
Välkommen till Scandic CH i centrala Gävle, endast två minuters promenad från järnvägsstationen.
Hotell

Clarion Hotel Winn

Avstånd: 1,7 km
Clarion Hotel Winn i Gävle är ett centralt beläget förstaklassigt affärs-, konferens- och fritidshotell som präglas av musik, konst och design.