Toppbild sommar 2017

Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Valls Hage

Adress: Gävle Datum: Torsdag 8 dec 2016 - lördag 7 jul 2018 Visa karta

Adress: Gävle

Valls Hage är ett 10 hektar stort arboretum, en skogsbotanisk park, som är unikt i Sverige och ofta besökt av skolklasser.

Anläggningsarbetet av Valls Hage började 1956 under ledning av framlidne länsjägmästaren Ragnar Bovallius. Syftet var att samla svenska träd och buskar för skoglig och botanisk undervisning men även till nytta för allmänheten.

I Valls hage finns cirka 200 trädarter, ett 40-tal buskarter och ett rosarium med rotäkta exemplar. Bland annat har en paraplygran och ett lönnträd med djup-flikiga blad, som är det sista kända levande exemplaret i Sverige, planterats. I sluttningen mot ån har större områden lämnats orörda som reservat för fågellivet.

I Valls hage fanns redan från början en naturlig spridning av skogens växter, cirka 300 arter som i någon mån kompletterats. Växterna är registrerade och fotodokumenterade och är i parken försedda med skyltar.

Planteringen av de olika arterna har skett i luckor, upptagna i det ursprungliga beståndet. Stiftelsen Silvanum skötte Valls Hage fram till 2003 då Gävle kommun tog över den. Omfattande röjningsinsatser gjordes i samband med övertagandet. Detta arbete pågår fortfarande och området är idag ljusare och mer besöksvänlig än på många år.

Parken är öppen alla dagar och har goda parkeringsmöjligheter.

Show more

Tillfällen

Datum    
23 Aug
Onsdag 23 aug 2017
24 Aug
Torsdag 24 aug 2017
25 Aug
Fredag 25 aug 2017
26 Aug
Lördag 26 aug 2017

Om denna aktivitet

Hotell

Scandic Gävle Väst

Avstånd: 1,5 km
Välkommen till Scandic Gävle Väst Scandic Gävle Väst, det familjevänliga hotellet, ligger nära naturen och endast 10 minuter från Gävles stadskärna.
Hotell

Best Western Hotel City

Avstånd: 1,6 km
Best Western Hotel City Gävle är ett charmigt och nyrenoverat hotell i bästa cityläge intill Gallerian Nian och Stortorget.
Hotell

Pensionat City

Avstånd: 1,6 km
Pensionat City finns beläget i absolut bästa cityläge intill Gallerian Nian och Stortorget.