Toppbild sommar 2017

Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Det äldsta Gävle

Datum: Torsdag 8 dec 2016 - lördag 7 jul 2018 Visa karta

På den här platsen har det funnits en kyrka sedan medeltiden. Det var runt kyrkan och längs ån som staden Gävle, Norrlands första stad, växte fram. Här möttes också vägarna som gick i nordsydlig riktning och västerut in i landet, vilket gjorde platsen till en knutpunkt.

Den medeltida kyrkan förstördes vid en brand 1569 och revs slutgiltigt 1605. Den nuvarande kyrkan – Heliga Trefaldighetskyrkan - togs i bruk 1654 men tornet med kyrkklockan tillkom först i slutet av 1700-talet. Dessförinnan fanns en klockstapel vid Stapeltorget norr om kyrkan.

I kvarteret Ordinarius söder om kyrkan låg prästgården. Kvarteret är, tillsammans med kvarteren Ringaren och Stensalen på andra sidan ån, ett av de få i staden som fortfarande har kvar sin medeltida struktur med långsmala tomter som går ända ner till vattnet och upp till den långgata som mjukt följer åns lopp. Husen i kvarteret Ordinarius skonades i stadsbranden 1869, då hela norra stadsdelen brann, och har därmed bevarad bebyggelse från 1700- och 1800-talen. Åstränderna nedanför tomterna kantades av sjöbodar och bryggor och nedanför prästgården fanns en klappbrygga för tvätt. Det var således en helt annan aktivitet på och längs ån än vad vi idag är vana vid.

Vi skyltar Gävles historia!
Tillsammans med Länsmuseet Gävleborg har Gävle kommun sedan 2009 arbetat med att skylta upp Gävles bebyggelse- och kulturhistoria. Här hittar du texterna precis som de är skrivna på skyltarna runt om i Gävle.

Show more

Tillfällen

Datum    
23 Aug
Onsdag 23 aug 2017
24 Aug
Torsdag 24 aug 2017
25 Aug
Fredag 25 aug 2017
26 Aug
Lördag 26 aug 2017

Om denna aktivitet

  • Faciliteter
    Husdjur tillåtna
Hotell

Clarion Hotel Winn

Avstånd: 359 meter
Clarion Hotel Winn i Gävle är ett centralt beläget förstaklassigt affärs-, konferens- och fritidshotell som präglas av musik, konst och design.
Hotell

Pensionat City

Avstånd: 125 meter
Pensionat City finns beläget i absolut bästa cityläge intill Gallerian Nian och Stortorget.
Hotell

Best Western Hotel City

Avstånd: 147 meter
Best Western Hotel City Gävle är ett charmigt och nyrenoverat hotell i bästa cityläge intill Gallerian Nian och Stortorget.