Toppbild sommar 2017

Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Gammelbroplan

Datum: Torsdag 8 dec 2016 - lördag 7 jul 2018 Visa karta

Platsen runt Gammelbron har varit strategiskt betydelsefull åtminstone sedan tiden då Gävle blev stad 1446. Före 1580 var Gammelbron det enda broläget i innerstaden, och därmed den viktiga knutpunkt som band samman Gävles norra och södra delar. Bron korsar ån vid det äldsta vadstället och här passerade landsvägen från Stockholm upp mot det norrländska kustlandet. Den nuvarande bron är uppförd efter stadsbranden 1869.

Längs vattnet på var sida om Gammelbron ligger kvarteren Ringaren och Stensalen med medeltida kvartersindelning. Engwallska huset precis söder om Gammelbron uppfördes under 1700-talet och har bland annat bebotts av stadens borgmästare. Det fick sitt nuvarande utseende 1927, då det togs över av Sven Engwall, grundaren av varumärket Gevalia. Den öppna ytan framför länsstyrelsen – Borgmästarplan – kom till 1905 i en stadsplan där det ansågs viktigt att införa många små parker i anslutning till bebyggelsen. Till områdets mer moderna historia hör länsstyrelsen, vars första del uppfördes 1953 på den mark som tidigare var slottsträdgård. Den moderna byggnaden ritades av Carl Nyrén för att möta en ny och rationell värld präglad av framtidstro.

Vi skyltar Gävles historia!
Tillsammans med Länsmuseet Gävleborg har Gävle kommun sedan 2009 arbetat med att skylta upp Gävles bebyggelse- och kulturhistoria. Här hittar du texterna precis som de är skrivna på skyltarna runt om i Gävle.

Show more

Tillfällen

Datum    
20 Aug
Söndag 20 aug 2017
21 Aug
Måndag 21 aug 2017
22 Aug
Tisdag 22 aug 2017
23 Aug
Onsdag 23 aug 2017
Hotell

Clarion Hotel Winn

Avstånd: 473 meter
Clarion Hotel Winn i Gävle är ett centralt beläget förstaklassigt affärs-, konferens- och fritidshotell som präglas av musik, konst och design.
Hotell

Pensionat City

Avstånd: 299 meter
Pensionat City finns beläget i absolut bästa cityläge intill Gallerian Nian och Stortorget.
Hotell

Best Western Hotel City

Avstånd: 333 meter
Best Western Hotel City Gävle är ett charmigt och nyrenoverat hotell i bästa cityläge intill Gallerian Nian och Stortorget.