Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Gamla kyrkogården

Datum: Onsdag 18 jul 2018 - tisdag 1 jan 2019 Visa karta

Gamla kyrkogården anlades 1808. Då kallades den för den Nya kyrkogården, eftersom den befintliga redan låg vid Heliga Trefaldighetskyrkan. Krig och sjukdomar bidrog till att kyrkogården blev fullbelagd. Begravningar inne i kyrkorna hade förbjudits redan 1783 och 1815 förbjöds begravningar inne i städerna helt. Hur den nya kyrkogården såg ut från början är oklart, den äldsta delen ligger dock öster om Enneska gravkoret som stod färdigt 1821. Det var grosshandlaren Per Ennes som lät uppföra den kvadratiska byggnaden som gravplats och gravkapell åt sin familj. Byggnaden är kyrkogårdens första.

Stora allén anlades 1842, i samband med byggandet av Elfbrinkska kapellet, centralt placerat i alléns förlängning. På kyrkogården finns många av Gävles inflytelserika familjer begravna. Här ligger bland annat familjen Engwall, grundare av kafferosteriet som idag heter Gevalia. Den låga stenbyggnaden med rundat tak är familjen Garbergs gravkor och den öppna paviljongen familjen Bångs gravmonument. Tegelbyggnaden i gotisk stil uppfördes som bårhus 1896. Strax väster om den ligger den gamla vaktmästarbostaden, som flyttades till kyrkogården under 1950-talet. Se er omkring, kyrkogården har många historier att berätta!

Vi skyltar Gävles historia!
Tillsammans med Länsmuseet Gävleborg har Gävle kommun sedan 2009 arbetat med att skylta upp Gävles bebyggelse- och kulturhistoria. Här hittar du texterna precis som de är skrivna på skyltarna runt om i Gävle.

Visa mer

Tillfällen

Datum    
21 Jul
Lördag 21 jul 2018
22 Jul
Söndag 22 jul 2018
23 Jul
Måndag 23 jul 2018
24 Jul
Tisdag 24 jul 2018
Hotell

Scandic CH

Avstånd: 1,6 km
Välkommen till Scandic CH i centrala Gävle, endast två minuters promenad från järnvägsstationen.
Hotell

Clarion Hotel Winn

Avstånd: 1,2 km
Clarion Hotel Winn i Gävle är ett centralt beläget förstaklassigt affärs-, konferens- och fritidshotell som präglas av musik, konst och design.
Hotell

Elite Grand Hotel Gävle

Avstånd: 1,6 km
Ett helt nyrestaurerat Elite Grand Hotel har nu slagit upp portarna i centrala Gävle. Hotellet är ett vackert fyrstjärnigt hotell som erbjuder 124 hotellrum, varav 2 sviter, vacker restaurang med bar och utsikt över Gavleån.