Gråberget

Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Om Gävlebocken

Adress: Slottstorget Gävle Datum: Söndag 3 dec 2017 - fredag 5 jan 2018 Visa karta

Adress: Slottstorget Gävle

Kom och upplev Gävles största kändis i december. Den tretton meter höga Gävlebocken pryder Slottstorget i Gävle varje år från första advent.

Gävlebockens historia börjar redan 1966. Då föddes idén om en enorm halmbock som skulle sättas upp på Slottstorget i Gävle. Den första december kom den 13 meter höga, sju meter långa och tre ton tunga bocken på plats. Sedan dess pryder Gävlebocken Slottstorget i Gävle varje år från första advent. Invigningen lockar tiotusentals Gävlebor och besökare och den omåttligt populära halmbocken kan följas via en webbkamera och på sociala medier tills han går sitt årliga okända öde till mötes.

Bakom varje framgångsrik bock…
… Står ett gäng bockbyggare
På Gävle kommuns Arbetsmarknadsenhet jobbar ett gäng grabbar som ser till att Gävlebocken förvandlas till en ståtlig halmbock. Till musik på radion och med halmdamm i luften föser de ihop halmstrån från Mackmyra till täta buntar. Buntarna knyts ihop en och en efter varandra med snören. De formas till många och långa halmmattor. När halmmattorna är klara är det dags för trästommen. Det behövs stegar, spikar och snören för att fästa halmmattorna vid träreglarna. Bit för bit täcks trästommen in och sakta kläs bocken i sin halmskrud. Under tiden förbereds Slottstorget med markeringar och staket. Och dagarna innan första advent kan man följa bygget. Med hjälp av lastbilar och lyftkranar monteras den 13 meter höga halmbocken ihop på plats.
Se filmerna om hur Gävlebocken blir till


Fakta om Gävlebocken
• I fullastad lastbil med halm från Mackmyra går åt.
• 56 halmmattor á 5 meter binds.
• 1600 meter snöre används.
• 12 000 knutar knyts för hand.
• 1200 löpmeter virke behövs.
• 2500 spikar spikas.
• 50 meter tyg fästs.
• 1000 arbetstimmar krävs.

Bockkommittén
Gävle Centrumsamverkan och Gävle kommun utgör Bockkommittén där alla beslut kring Gävlebocken fattas.
Gävlebocken är ett registrerat varumärke och kan inte användas utan Bockkommitténs tillstånd.

Gävlebockens talesperson
Maria Wallberg
maria.wallberg@gavle.se
070-414 19 88

Show more

Tillfällen

Datum    
3 Dec
Söndag 3 dec 2017
4 Dec
Måndag 4 dec 2017
5 Dec
Tisdag 5 dec 2017
6 Dec
Onsdag 6 dec 2017

Om denna aktivitet